Mjesec ožujak, mjesec kamenice

18.03.2021

Početak uzgoja kamenica

Tragovi uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu postoje još iz razdoblja rimske vladavine. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16- og stoljeća, a o uzgoju iz 17- og stoljeća, iz vremena Dubrovačke Republike. Njima se organizira uzgoj dodjelom koncesija i povlastica koje uživaju uzgajivači.

Do većeg razvitka uzgoja dolazi početkom dvadesetog stoljeća kada se osnivaju prve kompanije za uzgoj školjki. To rezultira dobivanjem Grand Prixa i zlatne medalje za kakvoću Malostonskih kamenica na Svjetskoj izložbi 1936. u Londonu, dodijeljenoj poduzeću "Bistrina" - gojenje i prodaja kamenica i drugih Ljuskavaca, Dubrovnik.

 

Malostonski zaljev - tradicionalno područje školjkarstva

U Malostonskom zaljevu uzgajaju se samo dvije vrste školjaka: kamenica Ostrea edulis i dagnja Muytilus galloprovincialis. Cijeli uzgoj se temelji na prikupljanju mlađi iz prirode različitim načinima kolektiranja, nakon čega se kamenice cementiraju na način specifičan samo za ovo područje. Dagnje se uzgajaju uglavnom na plivajućim te nešto manje i fiksnim parkovima, u klasičnim najlonskim pergolarima koji vise na konopima.

 

Mjesec ožujak, mjesec Malostonske kamenice

Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Baš takve, svježe otvorene i s mirisom mora možete kušati u vrijeme blagdana Sv. Josipa (19. ožujka) u restoranima Stona i Malog Stona.

 

Zaštićena europskom oznakom izvornosti (ZOI)

Posebnost „Malostonske kamenice“ proizlazi iz jedinstvenih okolišnih karakteristika Malostonskog zaljeva u kojem se uzgaja, po kojem je dobila i ime, ali i iz vještina i tradicionalnih uzgojnih praksi koje primjenjuju lokalni školjkari, a koje su razvijene tijekom višestoljetne tradicije uzgoja upravo na tom zemljopisnom području. Naime, jedinstvena svojstva akvatorija Malostonskog zaljeva, optimalna količina i sastav hrane, izvrsna kvaliteta morske vode uz primjenu tradicionalnih znanja i vještina izravno se odražavaju na kvalitetu i organoleptička svojstva ovog cijenjenog proizvoda.

 

Ostatak članka možete pronaći na: http://www.ston.hr/?u=uzgajaliste-kamenica&l=hr&ispis=staticna&id=60&iskljuci=da


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Žižolera 0.5l

30,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Bijela vina

Sauvignon 2019

5,97 eur/kom

Čokolade

Čokolade i praline

1,00 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom